KésekOllók
Vannak olyan vágóeszközök, amelyek a világ minden táján csodálatot váltanak ki az emberekből. Ilyen például a damaszkuszi kés is. Habár már nagyon sokan hallottunk erről a különleges darabról, mégsem teljesen vagyunk tisztában azzal, hogy miért számít olyan különleges terméknek, és hogy milyen használati előnyöket társíthatunk hozzá. A következő cikkben ezért górcső alá vesszük a damaszkuszi anyagot, és az ebből készített kés legendáját is elmeséljük.
A damaszk acél eredete
A damaszk kések az arab damas szó után kapták a nevüket, ami meglepő módon vizet jelent. Ez tulajdonképpen az eszköz speciális szerkezetére, az élek különleges erezetére utal. Régen, az ékszerek gyártására használták ezt az anyagot. A régmúlt egyedi technikáit és eszközeit napjainkban sem felejtettük el, ezt bizonyítja minőségi kés kínálatunk is, amelyben nem egy damaszk darabbal találkozhatnak a látogatók.
Ha továbbkutatunk a történelmi feljegyzések között, akkor megtudhatjuk, hogy már a középkori lovagok is damaszk acélokkal voltak felfegyverkezve. Az anyag egyre értékesebb lett, így a kovácsok körében is népszerűvé vált. De mégis mi volt ennek az oka?
A damaszk eszköz készítése alatt olyan tulajdonságok szabadultak fel az anyagban, amelyek egyszerre tették azt masszívvá és hajlékonnyá. Hamarosan elkészülhetett a damaszkuszi acél, ami utánozhatatlan, belső szerkezetéről volt híres.
A “damaszkolás” művészete
Damaszk vágóeszközöket is forgalmazó webáruházunkban különleges szerepet kapnak ezek a kések. Valójában, aki egyszer megtapasztalja, hogy milyen damaszk produktummal dolgozni, az utána ragaszkodni fog hozzá. Ám érdemes elmondanunk, hogy miféle gyártási folyamat alatt formálódnak, így még talán még jobban elismerhetjük az értéküket.
Egy igazán minőségi damaszk kés, egyenesen háromféle acél hozzáadásával készül, egyedi, rétegelt eljárással. A damaszk kések 100-150 réteg segítségével nyerik el a végleges formájukat, ami a későbbiekben aztán nagymértékben hozzájárul a magas színvonalú munkavégzéshez is.
A “damaszkolás” során tulajdonképpen kovácshegesztéssel rétegelt acélt hoznak létre, s a megmunkálás alatt tudják díszíteni, formálni. Minden darab egyedi, önmagáért beszél, tehát a hasznosság mellett az esztétikus megjelenés egyaránt kiemelhető.
Miért vegyünk damaszkuszi kést?
Napjainkban szinte mindenféle késkategórián belül találkozunk damaszkuszi késsel; a zsebkések, a konyhakések, a szakácskések világában sem új, hogy ez a minőség hosszú távú használatot biztosít.
A szakácskések körében például igencsak elterjedt a damaszk darab. A profi séfek ugyanis nem dolgozhatnak silány eszközökkel, számukra első a precizitás. A kézzel kovácsolt, gyönyörű eszközök között megtaláljuk például a japán Yaxell damaszk termékeit, amelyek hűen reprezentálják az anyag nagyságát és hatékonyságát.
A minőségi damaszk kés markolata fekete canvas micarta anyagból készült, ami ellenáll a nedvességnek. A komfortos, tapadós fogás mellett a csúszásmentes kialakítás sem utolsó. A rozsdamentes damaszk acél szuperkeménysége szintén csodálatra méltó, s az ún. hamon vonal megidézi az egykori japán kultúra agyagos edzésének tradícióit.
A damaszk anyag tehát nem hasonlítható semmilyen más alapanyaghoz, és biztosak lehetünk abban, hogy az ebből gyártott kés nem 2, nem 4, nem is 6 évig lesz velünk.