KésekOllók
A kések karbantartása nem olyan bonyolult, csupán meg kell találnunk a leginkább hozzánk illő élezőt. A kiválasztás során az is dominálhat, milyen gyakran vesszük kezünkbe vágóeszközeinket, illetve hogy kezdő vagy haladó késélezők vagyunk. A késélező acélról például már sokat hallhattál. De vajon tisztában vagy-e azzal, hogyan érdemes használni?
A következő bejegyzés segít neked egy kicsit jobban megismerkedni a leghatásosabb technikákkal, valamint az acéltípusokról is szót ejtünk.
Késélező acél használata otthon
A különféle élezőeszközök kínálata hatalmas a piacon, s ezek között az acélok a legismertebb és legelterjedtebb fenők. Speciális fenőacéljaink között számos minőségi termékkel találkozhatsz, amelyeket gyorsan elővehetünk, s nem is igazán igényel nagy gyakorlatot a használatuk. Egy konyhából sem hiányozhatnak ezek az eszközök, hiszen bármikor szükség lehet rájuk.
Az otthoni élezésnek megvan a maga menete, éppen ezért inkább a durva és a finom acélokat ajánlott alkalmazni erre a célra. A kések nagyon könnyen és hamar sérülnek, tekintve, hogy a háztartásban sok-sok teendő akad, amihez kést veszünk a kezünkbe. Emiatt egyfajta erősebb megmunkálásra van szükség otthon.
Habár a fenőacél alkalmazása nem igényel nagy tudást, érdemes néhány gyakorló mozdulattal bemelegíteni, különösen, ha még sosem éleztünk késeket azelőtt.
A fenőacél mint munkaeszköz
A böllérek, hentesek már komolyabb darabokkal éleznek, nekik leginkább a polír és a finomacélokat szoktuk ajánlani. Mivel a szakemberek életében a kés alapvető munkaeszköz, ezért többnyire jó állapotban kell tudniuk őket. Ez karbantartás nélkül aligha lehetséges. A napi rendszeres használat miatt csak a strapabíró fenőacélok állnak helyt ezen körülmények között.
Vágóeszközöket értékesítő weboldalunkon tulajdonképpen a szakmabeliek és a laikusok is bátran böngészhetnek. Fenőacéljainkat bárki hasznosíthatja. A fenőacéllal történő munka során egyébként rendkívül lényeges a megfelelő technika. A tompa eszközök esetében ugyanis teljesen új éleket kreálunk. A késélező acél egy erősen lapított acél, ami már néhány húzással minőségi éleket hoz létre.
A minőség azonban egy olyan fogalom, amely nem aggatható bármire. Valójában a telített piacon ezer és ezer termék vár arra, hogy hazavigye valaki. De milyen márkákban bízhatunk?
Márkás élezők
A márka valahogy mindig megnyugtat minket afelől, hogy nem fogunk csalódni, nem fogjuk a pénzt az ablakon kidobni, mert a befektetett összeg idővel megtérül. Az NN-Knives, a Dick, a Samura, az Opinel és a Work Sharp produktumok fenőacéljai éveken át jól szolgálhatnak minket.
Az eszközök között 7, 20, 25, 28, de 30 cm-es változatokat egyaránt láthatunk. Az ergonomikus szerkezet követelmény, az acél kiegyensúlyozottsága pedig a könnyű fogást teszi lehetővé. A jó fenőacél tehát igen sokoldalú.
Az acél bordázottsága meghatározhatja, hogy a finom vagy a durva fenők közé tartozik az eszköz. Ráadásul a legtöbb produktum a nagyobb méretű kések élezését is megoldja.
A megfelelő élezési módszer kiválasztása legyen mindig az első. Ha úgy érzed, hogy a fenőacél a te eszközöd, akkor szintén járj utána annak, hogy melyik változattal tudnál dolgozni. Így neked is kényelmes lesz a munka, és a késeid is ragyogni fognak.