Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu

Pénznem:

Ön itt jár: > Kezdőlap >

A magyar bicska eredete és legnépszerűbb változatai

KésekOllók
A magyar bicska eredete és legnépszerűbb változatai

Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne megtalálható a kés valamilyen formája. Amikor hazánkban a kés szó kerül említésre, akkor általában mindenkinek a bicska ugrik be elsőre. A magyar bicska története évezredekre nyúlik vissza, s az idők során számos változata alakult ki.

A következő cikkben megismerkedhetsz a legelterjedtebb darabokkal, és kicsit jobban utánajárunk a bicska eredetének is.

A bicska eredete

Talán megtévesztő lehet a tárgy neve, de a bicska eredetileg nem magyar találmány, mivel a török vagy kun nyelvjárás hozta be nyelvezetünkbe. Az ősi Kárpát-medence népeinek kultúrájára, nyelvjárására számos más nép is hatott. Ez igaz volt az eszközök elterjedésére is. Úgy igazán a 19. századra terjedtek el a mai késformák és megnevezések.

A kés egy igazán kultikus eszköznek minősült a történelem során, hiszen régen amolyan mindennapi tárgyként funkcionált. A bicska segített az evésben, a munkában, és jó önvédelmi fegyver is volt. Ahogy telt múlt az idő, megszületett számos típusa, így mára már funkciók szerint is csoportosíthatjuk őket.

Ha szeretnél még többet megtudni otthoni vágóeszközeidről, akkor a vágóeszközökre specializálódott weboldalunkon ezt is megteheted!

Bicskatípusok

A bicskák esetében is különböző változatok élnek, s habár ezek az eszközök amolyan “mindenesként” ismertek, mégis lényeges a rendeltetés szerinti használatuk. Lássunk néhány egyedi példát!

Az ún. fejesgörbe bicska hosszú pengével és görbe fejjel van ellátva. Ezt gyakran használják kisebb munkálatokhoz, de a túrákra is magunkkal vihetjük.

Aztán ott van a szalonnázóbicska, amely ahogy a neve is mutatja, a szalonnázás tevékenységéhez alkalmas. Keskeny, egyenes és hosszú pengével rendelkezik, és többnyire csak erre a célra ajánlott alkalmazni.

Az ún. maskara bicska egy rendkívül masszív, a hegye felé lecsapott pengéjű darab, amely kifejezetten a munkavégzéshez lett kialakítva. 

A juhász bicska szintén egy speciális típus, mivel ez egy cakli típusú kés, aminek a végébe kacorpengét erősítettek. Ezt a pengét leginkább a juhok körmöléséhez használják, de a kés sima változata jól hasznosítható a bőriparban vagy a kertészetben is. 

A felsoroltak mellett érdemes még megemlíteni az aratóbicskát, a farvillás bicskát vagy a halas bicskát is. Ha szeretnél egy speciális és egyedi bicskát magadénak tudni, akkor látogasd meg tradicionális zsebkéseink kínálatát!

Milyen egy jó magyar bicska?

A tradicionális kések közül most a fejesgörbe zsebkést vesszük gorcső alá. Minden vágóeszköz vásárlására, de különösen a bicskáéra is igaz, hogy körültekintően járjunk el a kiválasztás során.

Szerencsére egy jó fejesgörbe bicska esetében is vannak árulkodó jelek, hogy mennyire minőségi az adott darab.

A minőségi bicskák, zsebkések tehát mindig rozsdamentes acélból készülnek, s viszonylag erős rugós szerkezettel vannak ellátva. A markolatuk többféle anyag is lehet, de a jelen példa miatt a szarvasagancsot emelném ki, amely elől és hátul is sárgaréz baknival rendelkzik. Ilyen esetben általában maga a zsebkés anyaga is sárgaréz. A markolatnak minden esetben csúszásmentes szerkezetűnek kell lennie!

A bicskákat tehát jól alkalmazhatjuk étkezéshez, munkához, de túrázáshoz is. A sokoldalú vágóeszközök így nagyban megkönnyítik életünket. Amennyiben neked is jól jönne egy minőségi magyar bicska, vagy csak ajándékba szánnál egyet valakinek, akkor keresd fel webáruházunk kínálatát!

Tartalomhoz tartozó címkék: NN-Knives