KésekOllók
A vágódeszka tisztítása rendkívül fontos, hiszen munka közben sokféle baktérium kerül rá, így a későbbi biztonságos munkakörnyezet megteremtése érdekében ezektől meg kell szabadulnunk. Persze, eleve abból kell kiindulni, hogy más módszereket ajánlott bevetni a különféle anyagú eszközök esetében. A fa vágódeszka tisztítása például nem olyan bonyolult dolog, de nem mindegy, mivel és hogyan esünk neki.
A következő bejegyzésben tehát tisztázzuk, hogy ez az anyag miért igényel komolyabb odafigyelést, hogy milyen praktikákkal varázsolható tisztává a felülete. Tarts velünk!
Milyen anyagokat kerüljünk?
Mindenki másféle vágódeszkát használ szívesen. Vannak, akik a hagyományos, fa vágódeszkákat kedvelik, míg mások inkább a műanyag változatok mellett voksolnak. Vágódeszka kínálatunkban mindenféle produktum elérhető, ám nemcsak a kiválasztás szempontjaira, hanem a deszkák megfelelő tisztítására is szeretnénk felhívni a figyelmet. Lássuk, pontosan mire gondolunk!
A fa vágódeszka tisztítása során érdemes kerülni az erős vegyszereket, tisztítószereket, ezek ugyanis csak károsítják az anyagot. A mosogatószeres víz sem a legjobb ötlet, még akkor sem, ha a szivaccsal való dörzsölés tűnik a legjobb ötletnek. Egyébként is, ezzel a módszerrel csak a kisebb szennyeződéseket tudjuk eltávolítani, s eközben a fa rostjainak egyáltalán nem tesz jót a vegyszer.
Ehelyett inkább tiszta vízzel ajánlott átöblíteni, de arra vigyázni kell, hogy ne áztassuk a deszkát! Minél kevesebb ideig érje nedvesség, hiszen a beszívott nedvességtől bepenészedhet!
A fa vágódeszka tisztítása – Hogyan és mivel történjen?
Egy jó vágódeszka évek múlva is használható lesz, de ez persze csak akkor érvényes, ha vigyázunk rá és időt szakítunk a megfelelő tisztításra is. Nagyon sok házi praktika van, amit erre a célra bevethetünk.
Az ecet és a citrom is különleges tulajdonságokkal rendelkezik, mivel mindkettő tökéletesen szagtalanít és fertőtlenít is. A tisztítás a következőképpen történhet:
- Mártsunk egy rongyot bele a háztartási ecetbe, töröljük át vele a deszkát, majd mossuk le és szárítsuk meg!
- Mi a folyamat legfontosabb alapszabálya? Ne hagyjuk sokáig ecetben “ázni” a deszkát!
- A citromot félbevághatjuk és ezzel dörzsölhetjük át a deszkát, majd lemoshatjuk tiszta vízzel.
Ezek a praktikák könnyen fellazíthatják a vágódeszkán megtapadó ételmaradékokat.
Még több érdekes módszer, ami hasznosnak bizonyult
A só, a szódabikarbóna és a teafaolaj ugyancsak figyelemre méltó tisztítószer. A sóból és a szódabikarbónából tulajdonképpen egy természetes tisztítószert készíthetünk. Elég egy kevéske víz hozzájuk, és máris különleges pasztát keverhetünk belőlük. Minél nagyobb szemű a só, annál hatásosabbá tehető a munkafolyamat is. Ez az anyag biztosan leszedi a szennyeződéseket. A szokásos módon alkalmazható: dörzsölünk, lemosunk, majd szárítunk.
Végül említést érdemel még a teafaolaj is. Ez az olaj fertőtlenít és ápolja is a fa rostjait. Elég áttörölni vele a felületet, majd alaposan lemosni és szárítani a deszkát.
Konyhai eszközöket is forgalmazó webáruházunkban új vágódeszkákat is beszerezhetsz, amennyiben úgy gondolod, hogy a helyzet már menthetetlen. De ha törődsz egy kicsit a vágódeszkáddal, akkor erre még jó ideig nem lesz szükség. Ne feledd, a fa egy kényes anyag, így ezt szem előtt tartva óvatosan érdemes bánni vele!