KésekOllók
Nincs is rosszabb látvány, mint egy életlen kés. Nem is beszélve arról, hogy ez nemcsak esztétikailag veri ki nálunk a biztosítékot, de a munkánk gyümölcsére is hatással van. De mit tehetünk mi? Használhatunk például gyémánt késélezőt!
Persze fontos, hogy minőségi késeket szerezzünk be, de ez önmagában nem elég! Ha nem szánunk időt a rendszeres karbantartásra, akkor olyan, mintha egy 500 Ft-os termékkel dolgoznánk. A következő pár sorban beavatunk téged a késélezés rejtelmeibe, és néhány egyedi kelléket is hoztunk ehhez!
Élezési dilemmák
Nincs is bosszantóbb annál, mint amikor nem haladunk a munkával a kis tompa élek miatt. Ilyenkor döntenünk kell. Ha nincs otthon szerszámunk, akkor szakemberhez vagy ismerőshöz kell elvinnünk a késeket. De megéri ez a befektetés, nem lenne egyszerűbb, ha mi magunk végeznénk a folyamatot? De igen, hiszen erre csak egyszer kell beruházni!
A következő kérdés az lesz, hogy mivel élezzünk?! Nos, a célszerszámok között vannak hasznos és kevésbé hasznos darabok, de tulajdonképpen minden nézőpont kérdése. Vágóeszközöket forgalmazó webáruházunkban valamennyi karbantartó eszközt megtalálsz, így neked már csak ki kell választanod közülük az igazán testhezálló darabot.
Mivel élezzek?
Azt mondják, a fenőacél valójában nem élezésre való, mivel nem tudunk vele új élt létrehozni. Ezzel a kellékkel általában a már elhajlott, de még ki nem csorbult élt egyengethetjük el. Prémiumminőségű kések esetében például bőven elég, ha ezt használjuk. Ha nem vagy hozzáértő, akkor a művelet előtt gyakorolj is, hiszen a fenőacéllal könnyen megrongálhatjuk az élt.
A csettegő a háziasszonyok nagy kedvence. Ezt ugyanis nagyon könnyű alkalmazni, és biztonságosan élezhetünk segítségével. Amennyiben szeretnéd te is beszerezni a már kiszemelt élező termékeket, akkor minőségi karbantartó eszközeink között megtalálhatod azt, amit régóta keresel!
A fenőkő már kicsit bonyolultabb feladattal állít minket szembe, de nem lehetetlen megtanulni a használatát. Ezt mindig be kell nedvesíteni, ajánlott egy órával a munka előtt vízbe áztatni. A nedvesség garantálja, hogy a kő nem kopik majd olyan gyorsan, és hogy a szennyeződések nem ragadnak bele a kőbe. Az élezés ilyenkor két lépésben történik; először kialakítjuk az új élt, majd utána sorjázunk.
Miért válasszuk a gyémánt élezőt?
A gyémánt élező neve egyáltalán nem csalóka. Az élezőn ugyanis mikroméretű gyémántszemcsék találhatóak. Ezek több rétegben, tulajdonképpen nikkelbe ágyazva helyezkednek el. Az élező felszínén ovális lyukakat is láthatunk, amelyek összegyűjtik a folyamat során levált felesleget. Ennek köszönhetően tiszta és tökéletes lesz a kő felszíne. Egy ilyen minőségi gyémánt élező kitűen beválik, ha nagyobb konyhakéseket szeretnénk élezni.
A KAI márka termékei között olyan professzionális tervezésű darabokra lelhetsz, amelyek hosszú távon támogatják tevékenységeidet. De más márkák is jeleskednek e területen. A Dick, Buck és a Work Sharp darabjaiban ugyanúgy megbízhatunk!
Ne vedd félvállról!
Ne feledd, egy silány, tompa kés nemcsak hátráltathat téged a konyhában, de balesetveszélyes is lehet vele dolgozni! Szerezz be néhány minőségi karbantartó terméket, és előzd meg a bajt!
Amennyiben még mindig maradtak megválaszolatlan kérdéseid, akkor fordulj bátran szakembereinkhez, akik szívesen segítenek neked!