Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Pénznem:

Ön itt jár: > Kezdőlap >

Segítünk, hogy a késélezés otthon gyerekjáték legyen!

KésekOllók
2020. 06. 23. 11:56:46
Segítünk, hogy a késélezés otthon gyerekjáték legyen!

Amint hozzájutunk életünk első kiváló minőségű késéhez, felmerül az otthoni késélezés kérdése is, hiszen a késünk olyan éles és olyan könnyű vele dolgozni, hogy azt mindenképpen szeretnénk megőrizni.

Késélezés otthon: mindenkinek megy!

Legalábbis egyszer biztosan, utána előfordulhat, hogy átpártol egy köszörűshöz. Azonban az otthoni késélezés gyors és olcsó, így mindenképpen érdemes megfelelő célszerszámot választani hozzá, és megtanulni annak használatát. Lássuk, miből válogathatunk!

A fenőacélt akkor kell használni, ha a késünk éle kicsorbulna, mivel ezzel új élt hozhatunk létre. Akkor választottunk jó fenőacélt, ha az sima, hosszanti irányban rovátkolt, jól belesimul a kézbe és biztonsággal használható. Némi ügyességet igényel, ezért például egy szakács vagy egy hentes előzetes felkészítése sok bosszúságtól megkímélhet minket. 

A csettegő vagy csattogó könnyű és biztonságos, épp ezért népszerű az otthoni késélezés kedvelői körében. Csattogóinkat egy osztrák manufaktúra, a Vulcanus készíti kiváló minőségben. Ezzel a fenőszerkezettel minden nehézség nélkül karbantarthatjuk késeinket, hiszen nem igényel semmiféle előismeretet a használata.

Webáruházunkban és üzleteinkben mindkettőt megvásárolhatod, és ha nem boldogulnál, kérj nyugodtan segítséget, hiszen nekünk is az a célunk, hogy minél tovább használhasd késeinket.

A fenőkő sem ördöngösség

A fenőkő alkalmazása eleinte okozhat némi problémát, ezért érdemes egy olyan régi késen gyakorolni, amelyet nem sajnálunk, ha baja esik. Kezdésként a fenőkövet be kell nedvesíteni, ez történhet vízzel vagy olajjal (ez mindig a kőtől függ). A vizes köveket késélezés előtt egy órával be kell áztatni, így a kő nem kopik annyira, és a csiszolás okozta por és szennyeződések nem ragadnak bele.

Ebből a fajta élezőből legalább kétfélét kell otthon tartani, egy durvább és egy finomabb számozásút. Elsőként az új él kerül kialakításra úgy, hogy a megfelelő szögben tartott penge egyik felét csiszoljuk, lassan, éllel a mozgás irányába, előbb az egyik, utána a kés másik oldalán. Majd a sorjázás következik, amely során a keletkezett egyenetlenségeket igyekszünk eltüntetni.

A fenőkő felületének a megfelelő élezéshez egyenletesnek kell lennie. Ha a használat során homorú lett a felület, akkor tisztítókővel csiszoljuk egyenesre a fenőkövet. Európai kések esetén 30-40 fokos élszöget javasolt tartani, japán kések esetén pedig 10-20 fokosat.

Webáruházunkban kaphatóak természetes kövek, amelyeket értelemszerűen a természet alakított ki, szintetikus kövek, melyek főleg szilícium-karbidból készülnek, és kerámiaalapú vizes kövek. A Haidu fenőköveket például érdemes 5-10 percre vízbe áztatni, akkor végeztünk jó munkát, ha a fenőkő “megáll” a víz tetején. 

A késélezés veszélyes üzem, ezért mindig nagyon ügyeljünk a biztonságra és a testi épségünkre! Annak érdekében, hogy késünk minél ritkábban szoruljon karbantartásra, és sok-sok évig használhassuk, óvjuk, vigyázzunk rá. Ne tegyük a késeket mosogatógépbe, és mosogatóba a szennyes edények közé se helyezzük, mert egy figyelmetlen családtag könnyen megvághatja vele magát. A kést minden használat után langyos vízzel mossuk meg, és szárazra törlés után azonnal tegyük el!

Az otthoni késélezéshez mindent megtalálsz webáruházunkban, legyen az akár csettegő vagy fenőkő.

Ha pedig mégsem próbálkoznál ezzel, akkor látogass el weboldalunkra, és kérj segítséget műhelyünktől, mi pedig az elvégzett munkára garanciát vállalunk. Az, aki sok időt tölt a konyhában, pontosan tudja, hogy a jó és hatékony munka csakis jó eszközzel képzelhető el.
Tartalomhoz tartozó címkék: Élezés Fenés Műhely