KésekOllók
A kések valamennyi munkálat alatt segédkeznek, akár a kültéri, akár a konyhai folyamatokról legyen szó. A kérdés csak az, honnan tudjuk, hogy a megfelelő termékeket választottuk? A kés alapvetően a pengéből és a markolatból áll, tehát az is kérdés, hogy milyen késmarkolat anyagok léteznek. A következő cikkben most ezeket vesszük górcső alá, hogy minél jobban átlássuk a témát.
Tarts velünk és tudj meg többet arról, hogy miből gyártják a késeket és milyen előnyökkel jár a különféle anyagok alkalmazása.
Milyen a praktikus markolat?
Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy milyen a praktikus markolat? Erre a kérdésre nem egyszerű válaszolni, de azért mi megpróbálunk. Sokféle markolatanyagban gondolkodhatunk és kétségtelen, hogy a minőségi markolat hatalmas jelentőséggel bír. Késeket forgalmazó webáruházunkban csak hasznos termékeket találsz, most pedig tisztázzuk, milyen késmarkolat anyagok léteznek, így még könnyebb lesz majd számodra a választás.
Sokféle markolatanyag létezik és más-más produktumokat javasolunk konyhai használatra, illetve a kültéri munkálatokhoz. Egy-egy anyag azonban több területen is visszaköszön. Lássuk tehát, hogy miből készül a leggyakrabban késmarkolat!
Bőr és csont? Megállják a helyüket a modern kínálatban?
A bőr markolat napjainkban talán nem annyira elterjedt, mégis az a különlegessége, hogy jó tapadást biztosít és ezáltal biztonságosabb a fogása is. Azonban hátránya - például a cserzett bőr változatoknak -, hogy az öregedés hatással lesz az anyagra is.
A csont vagy szaru jellegű markolatok inkább szépek, mint praktikusak. Leginkább a díszkések esetében találkozhatunk velük, kivételt képez talán ez alól az agancs, amelyből számos kültéri eszköz, zsebkés markolata készül.
Fa és fém markolat – Ezek a legelterjedtebbek?
A fa tulajdonképpen kiemelkedik a többi anyag közül, különösen a keményfa. Az ebből készült markolat egyrészt meleg tapintású, másrészt megfelelő tapadást tesz lehetővé. A lakkozott változat nedves kézben csúszhat, ezért ez nem igazán alkalmas konyhai alkalmazásra. Az itt használható produktumokat többnyire natúr fából készítik. Konyhakéseket tartalmazó kínálatunkat úgy állítottuk össze, hogy ezeket is figyelembe vettük és csak megbízható darabokat értékesítünk.
A rideg tapintású fém markolatnak számos pozitív hozadéka van. Ez az anyag erősen ellenálló és csúszásmentes, hiszen általában sok felületi kiképzéssel készül.
Késmarkolat anyagok – Gumi és műanyag nyelek
Ritkán, de találkozunk gumimarkolattal is. Ennek kellemes a tapintása, viszont azt is meg kell jegyezni, hogy sokkal sérülékenyebb. Nem igazán javasolt a gumimarkolatos kés durva felhasználásra.
A műanyag termékek körében nagyon sokféle darab akad. A markolat számos módon készülhet műanyagból, ezek többsége csúszásmentes felülettel rendelkezik.
Végül, szeretnénk bemutatni egy sajátos változatot, a G10 markolatot, ami üvegszál és epoxi gyanta felhasználásával készül. Napjainkban ez a markolat sokféle színben kapható, erős és jól tapad a kézben. Egy minőségi szakácskés például gyakran ilyen markolattal van ellátva.
Számos egyedi markolatanyag érhető el, s tulajdonképpen csak rajtunk áll, hogy melyiket választjuk, de mindig tartsuk szem előtt, hogy milyen célra szeretnénk használni az eszközt. Ez már önmagában jó kiindulási pont, amely alapján mérlegelhetjük a különböző szempontokat.