2022. 11. 12. 00:00:00
A késvásárlás során a legtöbben csak bepötyögik a keresőbe elképzeléseiket és megvásárolják az első terméket, amit meglátnak. Aztán eltelik 2-3 hónap és azon bosszankodnak, hogy megint új késeket kell venniük. Mi lenne, ha jobban megvizsgálnák, hogy például miből készülnek a minőségi pengék? A késpenge fajták világában számos anyag említést érdemel, ennek okán úgy gondoltunk, ezek is megérdemelnek egy külön bejegyzést.
Melyik acél a legjobb?
Ez igencsak szubjektív, mert mindenki számára más anyag jelképezi a tökéletes pengét. Mégis akad néhány olyan szempont, amelyek alapján elindulhatunk. Késeket forgalmazó weboldalunkon rengeteg minőségi produktum akad, s ezek biztosan nem okoznak senkinek csalódást. Honnan tudjuk eléggé biztosan? Onnan, hogy a pengék tökéletes megmunkálást kaptak és a megfelelő anyagból készítették őket.
De milyen a jó acél? Megvizsgálhatjuk elsőként az él stabilitását. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen az élesség megtartásának képessége használat közben. A másik lényeges szempont az ellenállóság, amely az acél nehéz helyzetekben való túlélési képességeit mutatja meg.
A rozsdamentes kialakítás ma már szintén alap. A rozsda nem csupán évek múltán jelenhet meg egy eszközön. Gondoljunk csak a citromra vagy a paradicsomra, amelyek pillanatok alatt képesek rozsdamintákat létrehozni a késünkön!
Végül, az sem mindegy, hogy mennyire könnyű megélezni a pengét, a folyamatos karbantartásra ugyanis minden darab esetében időt kell szánni.
Késpenge fajták - Jöhet egy gyors szemle?
Kezdjük a sort a rozsdamentes acélokkal! Ezeknek minimum 13% krómot kell tartalmaznia, enélkül nem lesznek korrózióállók. Ebbe a csoportba sorolhatjuk a 420, a 440, a 440C, az AN-58, az AUS-8, a MOVA 440, az N695, a VG10 és az RWL-34 acélt is.
A szerszámacélok szintén egy külön kategóriát képviselnek. Ezeket a 0,5-1,5%-os széntartalom, illetve számos ötvözőelem alkalmazása jellemzi. A késpenge acél ezen fajtája magas kopásállósággal, nagy keménységgel és szilárdsággal rendelkezik. Ha kültéri eszközöket szeretnénk beszerezni, akkor az ilyen darabok mellett érdemes döntenünk. Jól ismert szerszámacél a CPM-4V, a D2, a Niolox, a PGK és a Sleipner is.
A szénacél a legkeményebb, legstrapabíróbb acéltípus, még a rozsdamentes acélon is túltesz. Komolyabb élekkel rendelkezik, ennek ellenére könnyebb csiszolni. Az ebből született kést azonban ápolni kell. Milyen acélok tartoznak ide? Az 1075, az 1095, a C100 és az XC90.
Késeink között számos olyan produktummal találkozhatsz te is, amelyek a fentebb említett anyagok valamelyikéből készültek, így bármilyen célra is keresel eszközt, rálelhetsz a megfelelő segítségre.
A damaszk kések különlegessége
A damaszk kések, ahogy azt a nevük is sugallja, damaszkuszi acélból vannak legyártva és sajátos belső szerkezetük miatt kell kiemelnünk őket. Különféle acélok kombinációjával érik el, hogy az anyag legjobb tulajdonságait erősítsék.
Jó példa erre a Yaxell Zen japán konyhakés pengéje is, amely a híres Sai Mai technológia segítségével készült. A penge középső rétege egy merevebb anyag, míg a “magot” körbeöleli még plusz két puhább rétegű acél is. Ennek köszönhetően egy rugalmasabb és terhelhetőbb eszközt kapunk.
A kések pengéje tehát sokféle acélból készülhet, s mind nem is fér bele egyetlen cikkbe, de remélem, hogy ez a kis betekintés segített neked is megmutatni, milyen sokszínű a pengék világa.