KésekOllók
Vannak olyan vágóeszközök, amelyek szinte egy egész életen át hű társként szolgálnak minket. De hogyan képesek erre? Mit kell tudni a különféle acélfajtákról, és egyáltalán milyen a minőségi penge anyaga? Ezekre a kérdésekre még a profi késforgatóknak sem könnyű válaszolni.
Éppen ezért blogunk ezen bejegyzésében szeretnénk közelebbről is megismerkedni az acélok világával. Tarts velünk és okosodjunk együtt!
A legerősebb acélok nyomában
Valójában rengeteg acél létezik, így szinte lehetetlen mindről beszélni egyetlen cikken belül. Azonban szerencsére van egy kis időnk, hogy bemutassunk neked néhányat ezek közül. Mint azt már bizonyára láthattad, nagyon sok termék kapható vágóeszközöket értékesítő webáruházunkban. De mitől lehetsz biztos abban, hogy ezek jó minőségű kések? A válasz nagyon egyszerű; az acél alapanyaga árulja el ezt neked.
Tehát milyen acélok léteznek? Kezdjük a 440C acéllal! Erős szerkezetű kés gyártható belőle, ami elsősorban kopásálló és kemény. Az acél jó éltartást biztosít, mindenféle kést készítenek belőle. A 440 és a 420HC azonban ennél az anyagnál időtállóbb megoldás.
A Sai Mai III acél már egy prémiumminőségű, rétegzett anyag. Adott egy közepesen magas széntartalmú acélréteg, amelyet még ennél alacsonyabb széntartalmú acélrétegek ölelnek körbe. A szívósság és a tartósság is megmarad a külső rétegeknek köszönhetően.
Ezenkívül megemlíthetjük még a D2, az Elmax, az Inox, az x55CrMo14, az AUS-8, valamint az RWL-34 anyagot is, és még így sem soroltuk fel mindet. Most pedig a damaszk anyagot vesszük górcső alá.
A damaszk acél jellegzetességeiről
Damaszk késeink nagy népszerűségnek örvendenek. Ez nem véletlen, mivel ez az egyik leghíresebb és legjobb minőségű acél. Már régóta tartják a legmegbízhatóbb és legtartósabb acélnak. Az sem utolsó, hogy vonzó megjelenése és a keményedési sajátosságai miatt valóban hosszú távú megoldásként tekintünk rá. De pontosan miből készül? Hogyan néz ki a belső szerkezete?
A damaszk acél összetett szénvegyületeket és vasrészeket egyaránt tartalmaz, vagyis kiváló vágási képességeket, szilárdságot és rugalmasságot társíthatunk az anyaghoz. Az ötvözet összetétele már önmagában megalapozza a minőséget, ugyanakkor a hőkezelés után rajzolódik ki a penge különleges mintázata.
Elő a damaszk késekkel! Milyen a penge anyaga?
Szeretnénk megmutatni, hogy milyen egy jó damaszk vágóeszköz, és hogyan hasznosítható a konyhában. A Xin Cutlery márka kései ezt nagyszerűen megmutatják.
A konyhakések világában aranyat ér a jó damaszk eszköz. Az univerzális formavilággal rendelkező európai szakácskések világában megbecsült szerep jut nekik. A jó tervezés és az innovatív kialakítás mellett nagy hangsúlyt kap még a prémium anyagok használata is. A gyártás során erre különösen figyelnek.
A penge anyaga ez esetben egy 67 rétegű damaszk acél VG10 maggal, és egyedi szív mintázattal bír. A 61+-1 HRC keménység gondoskodik a hosszú éltartásról és élettartamról. A markolat ergonómiai kialakítású, G10 anyagból készült, ami kényelmes és biztonságos fogást tesz lehetővé. Mit szólsz, teszik ez a termék?
Az ilyen és az ehhez hasonló tulajdonságok biztosítják számunkra a konyhai tevékenységek eredményességét. A jó kés tehát a jó alapanyaggal kezdődik. Ez megalapozza azt a szerkezetet, aminek hála a kés akár 15-20 évig is bevethető.