KésekOllók
Késeink állapota fontos, legalábbis annak kellene lennie. Nem csupán azért, mert az elhanyagolt eszközök hamarabb tönkremennek, hanem azért is, mert tompa élekkel dolgozni nem éppen egy leányálom. Mi következik ebből? Az, hogy jól jön otthon egy professzionális késélező.
A következő cikkben utánajárunk annak, hogy pontosan milyen termékeket sorolhatunk ebbe a kategóriába, és szó lesz a legjelentősebb használati előnyökről is. Tarts velem, ha úgy érzed, hogy jól jönne egy kis útmutatás!
Muszáj élezni a késeket?
Igen. Bármennyire unalmasnak is tűnhet ez a tevékenység, sajnálattal közlöm, hogy erre szükség van. Vannak, akik ezt a folyamatot azzal helyettesítik, hogy méregdrága vágóeszközöket szereznek be, ami még rendben is lenne, de ha nem tartjuk karban őket, az eredmény idővel ugyanaz lesz. Szerencsére karbantartó termékeink között több professzionális késélezővel is találkozhatsz. De miért kell törődnünk eszközeinkkel?
A rendszeresen élezett kések nem meglepő módon nagyon élesek lesznek, ezáltal növelhető az élettartamuk is. Nem mindegy, hogy 2-3 havonta vagy néhány évente kell másik konyhai termékeket vásárolnod.
A tompa kések ráadásul csak bosszúságot okoznak. Nem haladsz a munkával, hátráltatnak téged a főzés során, és komoly sérüléseket okozhatsz magadnak. Látod? Inkább szánj időt a karbantartásra! Mutatjuk, milyen kellékekkel végezheted a munkát!
Pontosan milyen a professzionális késélező?
Tisztáznunk kell, hogy számos élezőeszköz közül választhatsz, azonban mi most a legspeciálisabb megoldásokat szeretnénk górcső alá venni. Ebben nagy segítségünkre lesz vágóeszközökkel foglalkozó webáruházunk kínálata is. Vizsgáljuk is meg közelebbről a különféle produktumokat.
A fenőacél az egyik legelterjedtebb karbantartó eszköz, amivel villámgyorsan látványos eredmény érhető el. A fenőacéllal új élt általában nem hozunk létre, csupán az élek helyreállítását teszi lehetővé.
A fenőkő egy régi eszköznek minősül. A fenés ebben az esetben 2 fázisban történik; a köveket be kell áztatni 1-2 órára, majd a második szakaszban el kell távolítani a sorjákat, tehát a konkrét élezés történik.
Ezeknél is adottak profibb módszerek; kiemelhetjük például az elektromos élezőgépek használatát. Ezeket a produktumokat inkább a technológia, a különleges tervezés teszi professzionálissá, hiszen a használatuk egyáltalán nem igényel különösebb szaktudást.
Mit tud a gyémánt élező?
A minőségi gyémánt élező külső rétegét finom, ipari porral vonják be. Ennek konkrét okai vannak, ugyanis a gyémánt a létező legkeményebb anyag. Az élezés közben tehát egy ellenálló felülettel dolgozhatunk, egy nagyon-nagyon vékony réteg is elég nekünk.
Az ilyen élezővel gyors és precíz a munka, a mikroszkopikus gyémántszemcsék hatékonyan kezelik az acélt, amelynek köszönhetően rövid időn belül látványos eredményeket érhetünk el. Arról nem is beszélve, hogy a fenéshez vizet sem kell használni.
A profi élezéshez két dolog kell: professzionális tervezésű eszköz és profi munka, persze nem mindenki rázza ki kisujjból ezt a feladatot, de ha gyakorolunk, egyre jobban és jobban fog menni. Annyi biztos, hogy weboldalunkon nemcsak hasznos tippekre lelhetnek azok, akik elmerülnének az élezés mesterségének tudományában, de rálelhetnek azokra a termékekre is, amelyek ebben segítik őket.