Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu

Pénznem:

Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tudj meg mindent a vadászkések formáiról!

Tudj meg mindent a vadászkések formáiról! Mielőtt még elmerülünk a vadászkések formájában, le kell szögezni, hogy azok nem csak vadászoknak rendkívül hasznosak, hanem számos horgász, jogász és természetesen vadász használja őket.

Lássuk a vadászkésformákat!

 

A vadászkés elsősorban munkakés, persze, lényeges az is, hogy jó legyen ránézni, de a feladatát mindenképpen jól kell végezze. Általában 8-10 cm a penge hossza, és ehhez megfelelően szélesnek is kell lennie, ami körülbelül 3 cm-t jelent.

 

Hazánkban a német és osztrák formavilág terjedt el igazán, ez pedig a mai napig jellemző a magyar piacra. Webáruházunkban megtalálhatsz mind a horgászathoz, mind a vadászathoz, mind pedig egyéb outdoor tevékenységhez jól illeszkedő kést.

 

A full tang penge azt jelenti, hogy a penge anyaga a kés teljes hosszában és szélességében végigfut, és két oldalról erősítik az acélhoz a markolat paneljeit. Az ilyen típusú pengék strapabíróak, azonban kimondottan nehéz késnek számítanak.

 

A buschcraft (azaz bozótmíves) kések inkább multifunkciós kések, tehát ásni, fát vágni, nyúzni, szinte bármit meg tudunk vele csinálni. Pengéje általában lágy, rugalmas és vastagabb, mint a full tang pengéje.

 

Az EDC kések (más néven every day care kések, azaz azok, amelyeket minden nap magunkkal vihetünk) kis helyen elférnek, biztonságosan használhatóak, könnyűek és sok mindenre használhatóak.

Formájukat tekintve lehet drop-point (letörő, azaz lefelé ível a penge) vagy hagyományos késforma. A markolat kialakítása meg kell, hogy akadályozza azt, hogy a kéz a pengére csússzon, ezért ezt a funkciót erősítve sokszor kézvédővel készítik. A markolatok anyaga legtöbbször agancs, mivel rendkívül jó fogást eredményez. Sokszor alkalmazzák a csiszolt fát vagy csontot, utóbbi nemcsak szép, de szinte egyáltalán nem csúszik. Az említetteken túl ma már számos alapanyag közül is lehet választani. A markolatrészhez hozzátartozik továbbá minden fém alkatrész (bakni, záró- és elválasztóelemek, szegecsek), amelyek többnyire rozsdamentes acélból vagy sárgarézből készülnek.

A vadászkések esetében természetesen kulcsfontosságú az él. Ha a kés leélezése homorú (holkeres), akkor lesz borotvaszerűen éles, ami rendkívül jól használható, könnyű élezni, karbantartáskor azonban sérülékeny. A lapos konvex kialakítás esetén a leélezés enyhén domború, ez a fajta él kevésbé sérülékeny, és tökéletesen vágja az anyagot. Élszalagos szerint megkülönböztetünk tehát egyenes, holkeres és konvex formát. 

Hogyan válasszunk vadászkést?

Legyen egyszerű formájú, egyenes vagy lefelé hajló pengéjű és határozott hasú, azaz lehessen vele hatékonyan nyúzni. Tartsuk szem előtt, hogy a késnek zsigerelnie, nyúznia és darabolnia kell majd, tehát ezekenek mindenképpen meg kell, hogy feleljen. 

Lényeges továbbá, hogy nekünk és a fent felsorolt feladatokhoz legyen meg a megfelelő mérete, ez a korábbiakban jelzett 8-10 cm, az acél vastagsága pedig maximum 4 milliméter.

A jó vadászkésnek jó a fogása, megfelelően élezett, és mindenképpen szükséges hozzá egy biztonságos tok, amelyben hordható. A jó fogás jelen esetben azt jelenti, hogy a nyél kialakítása segíti a kés biztos fogását.

A Buck 285 Bantam BLW zsebkés mindegyik kritériumnak megfelel, és ezzel biztosan nem kell aggódnod, hogy a vadászat során csődöt mond, hiszen könnyű, jól illeszkedik a kézbe, és hátsó zár véd a véletlen összecsukástól.

Ha pedig a karbantartáshoz kérnél segítséget, a Szolgáltatások menüpont alatt könnyen megtalálhatod mindazt, amit igazi késtulajdonosként keresel, hiszen vállalunk élezést, köszörülést és karbantartást is. Nézz körül webáruházunk kínálatában még ma!

Tartalomhoz tartozó címkék: NN-Knives Vadászkés